Miehiä juttelemassa rennosti puolikaaressa kokoustilassa

Mitä, missä, milloin?

Mummon Kammari järjestää tapahtumia, tempauksia ja koulutuksia yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Tule tutustumaan vapaaehtoistoimintaamme ja uusiin ihmisiin, tekemään ja kokemaan! Voit toimia Mummon Kammarin tukijana osallistumalla ja kertomalla tapahtumistamme eteenpäin. Jos haluat ideoida, kehitellä ja toteuttaa uusia tempauksia kanssamme, olethan yhteydessä!

Ajankohtaista Mummon Kammarista

Opinnäytetyö Mummon Kammarin ystävätoiminnasta

Geronomin opintojeni alkuvaiheessa päätin, että tulevan opinnäytetyöni aihe liittyisi jollain tavalla vapaaehtoistyöhön. Oli luontevaa pyytää yhteistyökumppaniksi Mummon Kammaria, sillä olen tehnyt vapaaehtoistyötä Mummon Kammarissa vuodesta 2019, ja se vahvisti opinnäytetyön aiheen jo hyvissä ajoin. Tutkimuksen pääpaino oli ikääntyneiden yksinäisyyden syissä, kokemuksessa ja ystävätoiminnan merkityksessä sen lievittäjänä. Tutkimuksessa haastateltiin viittä ikääntynyttä avunsaajaa. 

Tutkimuksen tulosten mukaan Mummon Kammarin ystävätoiminta oli ollut merkittävänä osana yksinäisyyden lievittäjänä. Se oli tuonut elämään kaivattua vuorovaikutusta ja sosiaalista aktiivisuutta sekä vähentänyt yksinäisyyden tunnetta. Haastatteluissa nousi esiin ikääntyneiden kollektiivinen huoli muista vanhuksista ja heidän yksinäisyydestään. Tutkimuksen myötä herääkin ajatus, miten paljon on yksinäisiä ikäihmisiä, jotka eivät löydä Mummon Kammarin tai vastaavan toiminnan pariin. Yksinasuvien vanhusten määrä kasvaa koko ajan ja sen myötä riski yksinäisyydelle ja sen haittavaikutuksille lisääntyy. Tutkimustulosten perusteella Mummon Kammarin toiminta on ehdottoman tärkeää yksinäisyyden ennaltaehkäisijänä ja yksinäisyyden tunteen lievittäjänä. 

Mielestäni tärkeitä tutkimuksen johtopäätöksiä oli osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisääntyminen Mummon Kammarin toiminnan myötä. Yhdessä tekeminen ystävän kanssa ja vuorovaikutuksen lisääntyminen toivat elämään vastavuoroisuutta ja sosiaalisuutta. Ystävätoiminnan myötä yksinäisyyden tunne ja sosiaalinen eristäytyneisyys väheni. Yhteyden saaminen toiseen ihmiseen vahvistaa itsetuntoa ja toimijuus lisääntyy. Aktiivisuus arjessa kohottaa mielialaa. Ihmisen kaipuu toisen ihmisen seuraan on luontaista, eikä se vähene iän myötä. Ikääntyminen tuo usein muutoksia fyysiseen toimintakykyyn ja sosiaalisten suhteiden ylläpito on hankalampaa. Elämänpiiri kapenee ja pienenee, ja tulee kipeitä menetyksiä. Uusia ystävyyssuhteita ei ole enää niin helppo solmia. Yksinäisyydestä ja elämässä tapahtuneista merkityksellisistä asioista ja menetyksistä puhuminen herkisti haastateltavia ja haastattelutuokiot olivat lämminhenkisiä ja koskettavia. Kiitollisuus vapaaehtoisen ystävän käynneistä ja ystävyydestä tuli ilmi jokaisessa haastattelussa.
 
Susanne Lempinen, geronomi (AMK) 

Linkki opinnäytetyöhön

Palaa otsikoihin