Vanhuksen kohtaaminen musiikin keinoin

Share |
05.04.2017

Muusikko Elli Mäki-Rajala oli Mummon Kammarin keskiviikkosarjan esiintyjä keskiviikkona 29.3. klo 10 Kyläpaikassa.

Elli on 27-vuotias tamperelainen muusikko sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Hän on työkokeilussa parhaillaan Tampereen seurakunnilla. Elli on rakastanut musiikkia pienestä pitäen. Hän soittaa pianoa, laulaa ja käy musiikkitapahtumissa ja keikoilla. Musiikki on hyvä keino käsitellä elämän iloja ja suruja.

On todettu, että musiikki vaikuttaa myös ikääntyneiden ihmisten hyvinvointiin niin psyykkisellä, fyysisellä kuin sosiaalisellakin tasolla.

- Musiikin kuunteleminen, laulaminen ja soittaminen voivat auttaa vaikeiden ja ahdistavien muistojen käsittelemisessä.

- Musiikki voi auttaa palauttamaan mieleen yksilön aikaisempiin elämänvaiheisiin liittyviä mielekkäitä muistoja ja kokemuksia, jotka voivat muuten jäädä palautumatta mieleen. Nuoruudesta tutulla musiikilla on ihmiselle erityinen merkitys.

- Ikääntyneillä musiikinharrastajilla eräs tärkeimmistä harrastuksen tavoitteista on mahdollisuus vuorovaikutukseen ryhmän jäsenten kanssa. Musiikkielämykset vahvistavat empatian tunteita, kohentavat mielialaa, tuovat tyytyväisyyttä ja rikastuttavat elämää. Se voi merkitä myös lepoa, toipumista, elpymistä ja virkistymistä.

- Musiikki kaiken kaikkiaan vaikuttaa ihmisen fysiologiaan. Se vähentää jännitystä ja alentaa stressireaktion voimakkuutta. Jopa kivun kokemisen on havaittu lieventyvän musiikin avulla; huomio kivusta voi siirtyä taaemmalle musiikkia kuunnellessa.

- Musiikki voi auttaa myös viihtymään seurassa, ilmaisemaan tunteita, ymmärtämään toisen kokemuksia tunnetasolla. Myös musiikin avulla pystyy siirtämään kulttuuriperintöä eri sukupolville.

Elli oli koonnut tämän koosteen musiikin vaikutuksista. Hän kertoi myös vapaaehtoistyöstään Tampereen Kaupunkilähetyksessä. Elli käy soittamassa ja laulattamassa vanhuksia. Elli lauloi meille, ja yhdessä lauloimme vanhoja tuttuja lauluja.

Erityisellä lämmöllä Elli kertoi isomummuistaan. Heille myös musiikilla oli iso osa elämästä: toisella hengellisen vakaumuksen kautta, toisella maatalon emännän hengähdyshetkinä työteliään arjen keskellä.

Elli Mäki-Rajala oli myös keskiviikkona 5.4. Leskien aamukahvilla laulattamassa, väki lauloi mukana tuttuja kansanlauluja. Valokuvan Ellistä otti Kyläpaikan Pentti-isäntä.

Kiitos Ellille mukavista musiikillisista kokemuksista!

t. Mummon Kammarin väki

17.09.2017Peräkonttikirppiksellä tavataan!
31.08.2017Hiiop! Hyvä meidän Kati!
15.08.2017Mummon Kammari oli mukana Puistofiestassa
10.08.2017Tule mukaan Puistofiestaan su 13.8. Hämeenpuistoon klo 11-16
09.08.2017Kyläpaikka on maanantaisin avoinna!
08.06.2017Suveen siirryttiin tietoiskujen ja kulttuurin kera
24.05.2017Mummon Kammari K50 -festareilla
17.05.2017Haastekampanja yhteistyössä Tamk:in, Moro-lehden ja Mummon Kammarin kanssa
09.05.2017Huikea päivä Peräkonttikirppiksellä!
08.05.2017Arvokas vanhuus ARVA:n kunniakirja Maarit Tammistolle

Siirry arkistoon »