Vanhuksen kohtaaminen musiikin keinoin

Share |
05.04.2017

Muusikko Elli Mäki-Rajala oli Mummon Kammarin keskiviikkosarjan esiintyjä keskiviikkona 29.3. klo 10 Kyläpaikassa.

Elli on 27-vuotias tamperelainen muusikko sekä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Hän on työkokeilussa parhaillaan Tampereen seurakunnilla. Elli on rakastanut musiikkia pienestä pitäen. Hän soittaa pianoa, laulaa ja käy musiikkitapahtumissa ja keikoilla. Musiikki on hyvä keino käsitellä elämän iloja ja suruja.

On todettu, että musiikki vaikuttaa myös ikääntyneiden ihmisten hyvinvointiin niin psyykkisellä, fyysisellä kuin sosiaalisellakin tasolla.

- Musiikin kuunteleminen, laulaminen ja soittaminen voivat auttaa vaikeiden ja ahdistavien muistojen käsittelemisessä.

- Musiikki voi auttaa palauttamaan mieleen yksilön aikaisempiin elämänvaiheisiin liittyviä mielekkäitä muistoja ja kokemuksia, jotka voivat muuten jäädä palautumatta mieleen. Nuoruudesta tutulla musiikilla on ihmiselle erityinen merkitys.

- Ikääntyneillä musiikinharrastajilla eräs tärkeimmistä harrastuksen tavoitteista on mahdollisuus vuorovaikutukseen ryhmän jäsenten kanssa. Musiikkielämykset vahvistavat empatian tunteita, kohentavat mielialaa, tuovat tyytyväisyyttä ja rikastuttavat elämää. Se voi merkitä myös lepoa, toipumista, elpymistä ja virkistymistä.

- Musiikki kaiken kaikkiaan vaikuttaa ihmisen fysiologiaan. Se vähentää jännitystä ja alentaa stressireaktion voimakkuutta. Jopa kivun kokemisen on havaittu lieventyvän musiikin avulla; huomio kivusta voi siirtyä taaemmalle musiikkia kuunnellessa.

- Musiikki voi auttaa myös viihtymään seurassa, ilmaisemaan tunteita, ymmärtämään toisen kokemuksia tunnetasolla. Myös musiikin avulla pystyy siirtämään kulttuuriperintöä eri sukupolville.

Elli oli koonnut tämän koosteen musiikin vaikutuksista. Hän kertoi myös vapaaehtoistyöstään Tampereen Kaupunkilähetyksessä. Elli käy soittamassa ja laulattamassa vanhuksia. Elli lauloi meille, ja yhdessä lauloimme vanhoja tuttuja lauluja.

Erityisellä lämmöllä Elli kertoi isomummuistaan. Heille myös musiikilla oli iso osa elämästä: toisella hengellisen vakaumuksen kautta, toisella maatalon emännän hengähdyshetkinä työteliään arjen keskellä.

Elli Mäki-Rajala oli myös keskiviikkona 5.4. Leskien aamukahvilla laulattamassa, väki lauloi mukana tuttuja kansanlauluja. Valokuvan Ellistä otti Kyläpaikan Pentti-isäntä.

Kiitos Ellille mukavista musiikillisista kokemuksista!

t. Mummon Kammarin väki

12.02.2018Elinvoimaa ravinnosta!
31.01.2018Kesätyöhaku alkaa!
29.01.2018Goldies for Oldies -konsertti Mummon Kammarin hyväksi 14.2. klo 19
19.01.2018Tammikuun näyttely
17.01.2018Keskiviikon aamuvieraat klo 10
08.01.2018Käsityökahvila ja avoimet ovet
18.12.2017Kammarin työntekijä sai mitalin!
14.12.2017Kiitos teille, rakkaat vapaaehtoiset!
15.11.2017Myyjäiset pe 17.11. klo 10-14
06.11.2017Marraskuun näyttely Kati Karhun muistolle

Siirry arkistoon »