Elinvoimaa ravinnosta!

Share |
12.02.2018

2018_Kirsti_Uusi-Rasi.jpgTammikuun viimeisenä keskiviikkovieraana oli erikoistutkija Kirsti Uusi-Rasi UKK-instituutista. Hänen aiheenaan oli ”Elinvoimaa ravinnosta”. Hän painotti ikääntyneiden näkökulmaa ravitsemukseen ja kertoi, miten ikääntyessä energian kulutus hitaasti vähenee ja perusaineenvaihdunta hidastuu. Samoin lihasmassa vähenee ja makujen erotuskynnys nousee. Hyvä ravinto on keskeinen osa terveyttä ja tukee toimintakykyä ja elämänlaatua.

Aluksi hän muistutti vanhasta kansanviisaudesta, jonka mukaan nautittakoon juomaa, ruokaa ja työtä kohtuullisesti. Alkoholin kohtuukäytöstä keskusteltiin, sillä nykykäsityksen mukaan terveyden kannalta alkoholia ei ole syytä käyttää. Kuulijat kertoivat kokemuksiaan, miten lääkäri oli aikaisemmin kirjoittanut konjakkireseptejä.

Ravintopyramidi on hiukan muuttunut. Perustan luovat kasvikset, marjat ja hedelmät. Vilja- ja maitotuotteet ovat kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Myös laktoosi-intoleranttien kalsiumin ja D-vitamiinin tarve voidaan tyydyttää laktoosittomilla tuotteilla ja kalalla. Punaista lihaa suositellaan nautittavan harvakseltaan ja kalaa tai siipikarjan lihaa pari kertaa viikossa. Käytä mieluummin jodioitua suolaa tai mausta sitruunalla ja yrteillä.

Hyvälaatuista rasvaa sopii käyttää järkevästi. Kasvimargariinit, kasviöljyt, pähkinät ja siemenet  kuuluvat ravintopyramidiin. Vältä piilorasvoja (=kovia rasvoja) eli rasvaista lihaa, maitoa ja leivonnaisia jokapäiväisessä käytössä. Ikääntyessä ruuan laatu korostuu. Täysjyvätuotteet, proteiini ja kuitu pitävät vireessä. Vesi on hyvä ruokajuoma rasvattoman maidon ja piimän ohella.

Herkut eivät ole kiellettyjä, vaan herkutella voi silloin tällöin ihan hyvällä omalla tunnolla. Nauti laskiaispullasta hyvässä seurassa tuntematta syyllisyyttä. Kirsti Uusi-Rasi suosittelee monipuolista, värikästä ja vähäsuolaista ruokaa säännöllisesti ja kohtuullisin annoksin. Muista päivittäinen kestävyysliikunta ja lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta lisäävä liikuntaharjoitus pari kertaa viikossa.  Nauti herkullisesta ruuasta ja luonnossa liikkumisesta mukavassa seurassa!

Koosteen laati Sirpa Mäkinen

 

 

11.09.2018Syyskuun näyttely
03.09.2018Kyläpaikan syyskausi alkanut
31.07.2018Mummon Kammarin sähköpostissa vikaa
25.06.2018Hyvää kesää!
26.04.2018Kuukausinäyttely Kuva-albumissa
23.04.2018UUTTA! Mummon Kammarin kurssi vapaaehtoisille Lielahden kirkossa 7.5.
17.04.2018Helinä Siikala: Ihmisellä on tahto olla terve - miksi ei saisi sairastaa ja haluta hoivaa?
09.04.2018Tiedätkö mitä tapahtuu Lähitoreilla?
31.03.2018Hyvää pääsiäistä!
22.03.2018Toimisto on avoinna jo tänään, Kyläpaikka maanantaista alkaen

Siirry arkistoon »